2015. szeptember 18., péntek

polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz. Élelmi rosttartalma elsősorban cellulóz és pektin, amely kedvezően hat a tápcsatorna működésére. A vitaminok közül a B1- és a B2-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben, de jó C-vitamin, folsav és biotinforrás is. Az ásványi anyagok közül a szőlő gazdag foszforban és káliumban, valamint jelentős mennyiségben van jelen kálcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink. A szerves savak közül a borkősav, az almasav, a citromsav és a borostyánkősav, a flavonoidok közül pedig a quercetin található meg benne, természetes növényi anyaga a resveratrol nevű vegyület. A szőlőmag bélrésze megközelítőleg 50%-ban olajat tartalmaz, mely jellemzően többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. Gyógyhatása: széleskörű használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlő tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Gyorsítja a vérből a koleszterin távozását. Emeli a HDL szintet, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri betegségekre. Vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Remek izomregeneráló táplálék. A szőlő ajánlható vérszegénységre, székrekedésre. A gyümölcs természetes szőlő- és gyümölcscukortartalma gyorsan felszívódó egyszerű cukor, mely fáradtság esetén és a koncentrálóképesség csökkenésekor gyorsan biztosítja az energiát szervezetünknek. Ásványi anyagai jó hatással vannak idegrendszerünk működésére, erősítik fogainkat és csontrendszerünket. A szőlő és frissen préselt leve átmossa bélrendszerünket, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és a bélben kialakuló divertikulózis, vagyis a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése. A szőlő fogyasztása segíti emésztésünket és anyagcserénk bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel. Tisztítja vizeletkiválasztó szerveinket, a veséket, húgyhólyagot. Csökkenti a vizelet savas kémhatását, ezzel megelőzhetjük, illetve késleltethetjük a vesekövek közül például a cisztin- és a húgysavkő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti fájdalmunkat. A csemegeszőlő szerves sav alkotói javítják az étvágyat, ezért különösen ajánlható lázas, leromlott betegeknek. A szőlő egyik alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A quercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól és ennek következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. A vegyület a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében és magjában található meg. A különböző szőlőfajták, szőlőkészítmények és a vörösbor resveratrolt is tartalmaz, ami egy természetes növényi immunanyag (a szőlő gyümölcsében a gombás fertőzések elleni védelmet szolgálja). A quercetinhez hasonlóan antioxidáns hatású, óvja a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától és csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét, valamint a vérnyomást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése