2015. szeptember 11., péntek
Cukorbetegség A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérb... A diabétesz kezelésének nagyon fontos része a megfelelő diéta, azaz az átgondolt, szabályozott táplálkozás. Az étrendváltoztatás célja az, hogy az optimális testtömeg mellett megfelelő tápláltsági állapotot érjen el, illetve tartson meg. Természetesen az étrend segít a normálishoz legközelebb eső tartományban stabilizálni a vércukorszintet, illetve megelőzi, de legalábbis késlelteti a szövődmények kialakulását. Az étrenden belül a fehérje és zsír aránya megfelel az egészségeseknek javasoltnak, tehát az egészséges táplálkozás alapkövetelményeinek is eleget tesz. Az aktuális táplálkozástudományi ajánlásoknak megfelelően az étrendek szénhidráttartalma magas, amely azonban nem egyszerű szénhidrátokat (tészta, fehérliszt és kenyér), hanem rostos gabonatermékeket, zöldséget, főzeléket és gyümölcsöt jelent. Készítette: Nagyné Ésik Judit 1. nap2. nap3. nap4. nap5. nap6. nap7. nap 8. nap9. nap10. nap11. nap12. nap13. nap14. nap1. nap Reggeli 1,5%-os tej 200 ml tavaszi felvágott 50 g light margarin 10 g barna kenyér 40 g retek 100 g E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) 397,6 20,8 18 30 Tízórai alma 150 g korpás keksz 3 db E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) 97 - - 19,5 Ebéd 100%-os vegyes gyümölcslé 150 ml rakott zöldbab E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) 483,4 39,6 18,4 54,6 Uzsonna natúr joghurt 150 g zabkorpa 20 g E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) 167 8,1 6,5 18,3 Vacsora baromfivirsli 1pár (100 g ) barna kenyér 80 g mustár 20 g E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) 425,4 27,1 14,8 41,6 E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) 1570,4 95,6 57,7 164 Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok A(z) Cukorbetegség diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok: gabonafélék, kenyér, péksütemény csak mérve fogyaszthatók: teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, paraj, sóska, zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, brokkoli, gomba, kelbimbó, padlizsán, karalábé, káposzta, tökfélék, uborka, paradicsom gyümölcsök csak mérve fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben), befőtt, kompót (kevés cukorral) olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica, dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 2-3 dkg mennyiségben) zsiradékok növényi olajok (különösen ajánlott: lenmag-, kukoricacsíra-, repce-, olívaolaj), csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben) húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella) tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás édességek csak mérve fogyaszthatók: diabetikus torták, csokoládék, édességek. italok víz, ásványvíz, tea édesítőszerrel, kávé édesítőszerrel, mérve fogyaszthatók: zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők Patikakereső kereső Budapesti ügyeletes patikák Praktikák: Mozgássorok Mozgássorok tovább Tesztajánló Asztma-kontroll teszt Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja! Küldje el ismerősének!Tegye a kedvencei közé!Tegye kezdőlappá!Írjon nekünk!OldaltérképHáziPatika ImpresszumAdatvédelemMédiaajánlat Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Copyright © 2007-2015 Central Digitális Média Kft. info@50plusz.hu Kiváló magyar tartalom Felhasználóbarát honlap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése