2015. december 2., szerda

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam 2015 október, 2 2 1000_wdas_20150424_233247 Hozzávalók: 4 személyre Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam – 2 db paradicsom – 2 evőkanál finomliszt – pirospaprika – őrölt bors – kömény – só – 2 liter húsleves – 1 db citrom leve – 2 dl fehérbor – 1 csokor petrezselyem zöldje – 1/2 liter tejföl – 1-2 babérlevél – 2 gerezd fokhagyma – 30 dkg vöröshagyma – 40 dkg bab – 40 dkg burgonya – étolaj – 80 dkg báránycomb – 2 db paprika Csipetke – 1 db tojás – 3 evőkanál finomliszt 1000_wdas_20150424_233247 Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta. Csipetke Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése