2015. december 10., csütörtök

A csicseriborsó (Cicer arietinum) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, egynyári növény. A népnyelvben bagolyborsónak is nevezik. Szára négyszögletes, elágazó. Az étkezésre használt fajtájának virágai fehérek. Termése hüvelytermés, mely világos színű. Június-júliusban többnyire önmegporzással termékenyül. A hüvelyekben 1-3 mag található, melyek gömbölyűek, sárgás színűek. A termés íze kellemes, dióra emlékeztető. A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Az egyiptomiak és az arabok a kereszténység elterjedésével ismerték meg és kezdték el termelni. A csicseriborsó jótékony hatásai -A csicseriborsó jelentős fehérjében és élelmi rost tartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére. -Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. -Alacsony a glikémiás indexe és pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer. -Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető. -A téli napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott, mert hüvelyesre jellemző triptofán tartalma szerotoninná alakul a szervezetben. A szerotonin idegingerület-átvivő anyag. A szerotonin felelős a normális alvásért és jelenléte szükséges a depresszió elleni küzdelemhez, a jó hangulathoz. -Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nőknek és a vérszegényeknek is. -Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről. -Segíti a belek munkáját ezzel növeli a hasznos anyagok felszívódását.Az egyik legemészthetőbb hüvelyes növényünk. -Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmi rost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon. -Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet. -Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcső záródási rendellenességek mérsékléséhez. -A téli időszakban fogyasztása kifejezetten ajánlott, melegítő hatású zöldség. -Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről. -Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmi rost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon. Figyelem! A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért felhasználás előtt mindenképpen szükséges beáztatni, és az első áztatólevet leönteni. Főzni csak friss vízben szabad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése