2016. március 3., csütörtök
A jó és a rossz zsír kategória a testre gyakorolt hatás alapján van megkülönböztetve. A telített és az úgynevezett transzzsírok egyaránt eltömítik az artériákat, ami aztán magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez és a szív megbetegedéséhez vezethet. Érdemes a kémiai módszerrel szilárdított zsírokat kiiktatni az étrendből (pl a legtöbb margarin ilyen). how-to-use-margarine_0 A mono-, illetve a politelítetlen zsírok azonban kifejezetten egészséges hatásúak, az előbbi például a olívaolajban, a dió- és mogyorófélékben és az avokádóban található, míg az utóbbiakat (köztük az omega-3 és az omega-6 zsírokat) az olyan olajos halakban lelheted meg, mint a makréla. Mindkét telítetlen zsír jó hatással van az egészségre, pl csökkenti a koleszterinszintet. Ha a táplálék zsírbevitelének jelentős forrását a fenti egészséges ételek által biztosítod, máris sokat tettél a betegségek kockázatának csökkentéséért. A jótékony zsírok Miben találhatók? Ajánlott mennyiség Mono – telítetlen zsírok Olíva-, mogyoró- és zöldségolajok, diófélék és avokádó. A napi kalóriabevétel 10-15%-a. Poli – telítetlen zsírok( Omega – 6) Kukorica-, napraforgó-, sáfrány-, szezám- és szójaolaj. Diófélék és olajos magvak. A napi kalóriabevitel 5-10%-a. Omega – 3 Hidegvízi halak: hering, makréla, lazac, szírdínia és tonhal; lenmag; gabonával táplált csirke tojása, ligetszépe-, szezámmag- és csillaghúrolaj. Az omega – 3 és az omega – 6 azonos mennyiségű bevitelére törekedjünk! A káros zsírok Miben találhatók? Ajánlott mennyiség Telített zsírok Lepények, cukrászsütemények, sertészsír, vaj; kókuszdió-, és pálmaolaj; feldolgozott élelmiszerek; kekszek és ropogós, pörkölt rágcsálnivalók. A napi kalóriabevitel max 10 %-a Transzzsírok Kekszekben, süteményekben és néhány margarinban található, hidrogénezett növényi zsírok. Lehetőleg kerüljük őket!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése